Praktijk GoudenRegen

Ophira Rosenberg-Samuel

Vaktherapie - beeldend voor kinderen (8 t/m 11)


Als een kind opgaat in het tekenen, schilderen of boetseren, komt het in verbinding met zichzelf. Deze ontspanning geeft het kind stevigheid. Kunstzinnige therapie is een ervaringsgerichte therapie. Het gaat niet om het resultaat, maar om de beleving en het proces. Via het beeldend werken geeft het kind uiting aan wat er vanbinnen leeft. Dat wat een kind uniek maakt wordt zichtbaar. Dit versterkt het gevoel van eigenwaarde. Tegelijkertijd hebben de vormen, kleuren en materialen een helende werking op de binnenwereld van het kind. Het doel is een beter evenwicht tussen denken, voelen en handelen.


Kunstzinnige therapie brengt letterlijk in beweging. Uitdrukking geven aan emoties via beeldend werken, is vaak intenser dan erover praten. Bovendien komt tijdens het creatief werken de levenslustige en vrolijke kant van kinderen naar boven. Wanneer een kind het moeilijk heeft, is het extra waardevol dat deze lichte, speelse kant ruimte krijgt. Tijdens het beeldend werken kan een kind ontdekken waar het enthousiast van wordt en waar het van opbloeit. Dat geeft plezier en maakt het makkelijker om met uitdagingen om te gaan.

 

Kunstzinnige therapie voor hoogsensitieve kinderen (HSP)


We leven in een tijd dat kinderen veel indrukken moeten verwerken. Vooral voor hooggevoelige kinderen kan het lastig zijn om bij zichzelf te blijven. Dit kan zich uiten in overprikkeling en angst. Tegelijkertijd hebben hoogsensitieve kinderen deze veilige, rustige plek in zichzelf extra hard nodig om te kunnen ontspannen.

 

Opgaan in het tekenen, schilderen of boetseren brengt ze terug bij zichzelf, bij hun stevige basis. Het beeldend werken met de handen, helpt om het hoofd leeg te maken en om de grote hoeveelheid indrukken een plek te geven. Op die manier vindt het kind een manier om zichzelf tot rust te brengen en om beter te kunnen omgaan met de hooggevoeligheid.

 

Kunstzinnige therapie bij scheiding of rouwverking

 

Als ouder wil je dat je kind lekker in zijn vel zit. Maar door gebeurtenissen als ziekte, overlijden of een scheiding van de ouders, kan een kind klem komen te zitten. Kunstzinnige therapie kan het kind helpen om weer in balans te komen en zijn stevigheid terug te vinden. Beeldend werken helpt om aangrijpende gebeurtenissen een plek te geven.

 

Tijdens de begeleiding is er ruimte voor het uiten van gevoelens die de aangrijpende gebeurtenis oproept. Al doende kunnen ervaringen die opgeslagen liggen in het onderbewuste aan het licht komen. Ik kijk wat zich aandient en als het kind aangeeft daar behoefte aan te hebben, is er alle ruimte om gevoelens te uiten.

 

Als ouders door een moeilijke fase gaan, doet een kind er alles aan om de ouder te sparen. Dat is kind-eigen. Bij mij is er de ruimte om volledig zichzelf te zijn, zonder rekening te houden met de emoties van een ouder. Het doel is dat een kind leert omgaan met de omstandigheden en daar zijn eigen, stevige plek in vindt. 

Share by: